Tradiții

BORSOCAIA – obicei tradițional de Sfântul Gheorghe

 

Borsocaia este un obicei care se practică în Comuna Căbești, în ajunul sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Acest obicei poate fi considerat ca un ritual de protecție împotriva borsocăilor.

Borsocăile sunt niște femei, dar pot fi și bărbați, care dețin, potrivit tradiției, o anumită putere de a „lua” laptele de la vacile bune de lapte, mai concret, de a le transforma în vaci sterpe, prin anumite ritualuri ori vrăji. Se spune că această perioadă poate dura cam cât o lactație bună, adică 6-7 luni de la fătare.

Borsocăile urmăreau vacile la pășune sau intrau în ogradă la gospodar, fără ca acesta să-și dea seama de intenția lor, iar gospodarul trebuia să fie foarte atent la tot ce fac, ca să le preîntâmpine acțiunile, limitându-le accesul în anumite zone ale gospodăriei: grajd, fânar, etc. Borsocăile dețineau această putere paranormală pe toată durata vieții, dar numai de la o anumită vârstă.

În noaptea ajunului sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, în anumite zone din sat, stabilite dinainte, copii supravegheați de adulți, aprindeau un foc uriaș și se striga împotriva borsocăilor:

„Borsocaie, borsocaie

Prindă-te dracu-n tigaie” și se nominaliza borsocaia.

Se striga până noaptea târziu, se mai ducea și câte-o pălincă, dar nu multă, cu măsură, se spuneau povești, glume. Uneori mai rămânea câte un somnoros în urmă și toți participanții se întorceau să îl caute.

 

(Informațiile privind acest obicei tradițional au fost furnizate de domnul Didu Abrudan)